Tantra Stijlen en Werkvormen

Kleur bekennen

Het navolgende kleurenschema is een pragmatische indeling van de meest bekende tantrische stijlen en werkvormen. Door Tara long (2010).

In Tantra is het goed als je ‘kleur bekent’. Dan is het duidelijk voor je leerlingen en publiek welke werkvormen en stijlen je in de Tantra doceert.

Witte Tantra

De witte tantra of spiritueel gerichte tantra komt zowel in de klassieke Tantra, de Neo-Tantra, de moderne – en postmoderne Tantra voor. Dit is Tantra bedoeld als een solo cultivatie, waarbij men individuele oefeningen doet (o.a. meditatie en visualisatie oefeningen, mantra’s citeren, tantrische yoga, etc.) om verruiming van het bewustzijn te bewerkstelligen via o.a. Kundalini training, om uiteindelijk verlicht te worden.

Rode Tantra

De rode tantra of seksuele tantra komt zowel in de klassieke Tantra, de Neo-Tantra, de moderne en post-moderne Tantra voor. Deze tantra werkt met de basale seksuele energie om tantrische (seksuele) extase te bereiken en door de Tantrische (seksuele) extase mogelijk de weg naar verlichting te vinden. Meestal betreft het hier duo-cultivatie (Karezza), of paar tantra. Dit is Tantra, waarbij twee tantriki op tantrische wijze seks hebben, of tantrisch de liefde bedrijven. In het Sanskriet noem je dit gemeenschapsritueel de Maithuna. In de klassieke Tantra meestal man – vrouw, maar tegenwoordig ook man – man en vrouw – vrouw. Liefde en seks zijn universeel. 

Roze Tantra

De roze tantra of tantra van het sensuele hart is de tantra die rode en witte tantra laat samenvloeien in de hart chakra. Zij maakt onderdeel uit van de Neo-Tantra, moderne Tantra en postmoderne Tantra. Het hart is het uitgangspunt van de verbinding met de ander (je partner, je kinderen, maar ook je vrienden). Soms wordt met roze tantra ook gay tantra aangeduid. Hier is een tantrische samenkomst bedoeld van partners van hetzelfde geslacht.

Blauwe Tantra

De blauwe tantra of huwelijkse tantra komt zowel in de klassieke Tantra, de Neo Tantra, de moderne – en postmoderne Tantra voor. Deze tantrische werkvorm komt volledig overeen met de rode tantra, met de absolute voorwaarde dat de duo cultivatie (paar tantra) uitsluitend bedreven wordt door partners die gehuwd zijn en of elkaars liefdespartner zijn.

Zwarte Tantra

De zwarte tantra of schaduw tantra komt zowel in de klassieke Tantra als post- moderne Tantra voor. Dit is de magische, rituele tantra waarin duistere symbolen en rituelen de hoofdrol spelen. In de klassieke tantra kan men denken aan de rituelen en gebruiken binnen de Kali Tantra en in de postmoderne Tantra aan de ‘Dark Tantra Rituals’ waarin de Tantra zich vermengt met Shibari (Japanse Bondage) of BDSM rituelen.

Oranje Tantra

De oranje tantra is de klassieke Hindoeïstisch gebaseerde Tantra. Deze Tantra kent vele verschijningsvormen en minstens zoveel tantrische meesters, welke nog steeds in India en elders in de wereld doceren.

Wijnrode/Paarse Tantra

De wijnrode of paarse tantra is de klassieke Boeddhistische of Tibetaanse Tantra. De Tantra zoals voorgesteld en gedoceerd in de Vajrayana (Bliksemweg) traditie. Deze vorm van klassieke Tantra vind je enkel in de Tibetaanse klooster ordes in Tibet, Nepal, India en elders in de wereld.